Skötselråd

Copyright 2015 © All Rights Reserved, Jennie Öhman, Kontakt: info@jempapempa.se eller 0762-21 25 45

Jennies smycken och stenar

Skötselråd för smycken

 

Var rädd om dina smycken de mår inte bra av vatten, hudlotion, parfym, hårspray och andra kemiska produkter. Undvik därför gärna att använda dessa produkter där du kommer ha på dig dina smycken. Gör det till en vana att ta på dig dina smycken det sista du gör.

 

Söt- och saltvattenspärlor

 

* Söt- och saltvattenspärlor mår bra av att användas nära huden, vid förvaring skall de ligga på mjukt underlag och inte tillsammans med något som kan rispa pärlan.

* Pärlorna kan lätt torka ut och spricka, förvara därför inte pärlor i lufttäta behållare.

* Torka av pärlorna emellanåt med en lätt fuktad linneduk för att få bort hudavlagringar och kosmetikarester.

* Om du sällan använder dina pärlor kan du fukta dem någon gång ibland för att förhindra uttorkning.

* Lägg inte varma pärlor på kalla underlag, eftersom kärnan kan spricka av temperaturförändringen.

*Undvik att spraya parfym och hårspray direkt på pärlbandet.

* Alla färgade pärlor kan släppa färg, speciellt mörka färger.

Skötsel stenar

 

Vissa stenar tål inte starka kemikalier, så ta gärna för vana att sköta dina stenar på samma sätt som du sköter dina pärlor, dvs med mild oparfymerad tvål osv.

 

Skötsel silverpläterade lås, mellandelar och kedjor

 

Varsam rengöring är a och o med alla smycken. Ett silverpläterat smycke måste du vara extra varsam med. Vid lättare missfärgning kan du torka/polera ditt smycke med en torr trasa/linnetrasa eller en s k microfibertrasa. Gnugga inte för mycket för det sliter ner pläteringen. Är smycket lite mer smutsigt, ta lite ljummet vatten och häll i en rejäl skvätt diskmedel. Ta sedan smycket och doppa det upprepade gånger i vattnet. Är det mycket smutsigt kan du låta det ligga i blöt en stund och sedan slutligen doppa det ett antal gånger. Avsluta med att skölja med mycket ljummet vatten och lägg det sedan på en torr handduk för att lufttorka.

 

Du kan även pröva med vanligt silverputs men det finns alltid en risk att att det inte fungerar eller t o m blir värre. Testa därför alltid på en yta som syns mindre om det är möjligt för att se hur metallen reagerar. Tyvärr kommer basmetallen, dvs den underliggande metallen under silverpläteringen, förr eller senare att nötas fram och synas. Det är tyvärr inget man kan göra åt. Om du följer skötselråden kan du dock fördröja den naturliga förslitningen.

 

Allt silver eller silverplätering oxiderar/missfärgas vid kontakt med luft. Även fukt, parfym, hudlotion etc kan missfärga både rent silver eller silverplätering. Tyvärr förekommer det även att vissa människor har den stora oturen att utsöndra ämnen i sin hud som gör att metall missfärgas. Det kan i extremfall röra sig om några timmar innan ett smycke är helt missfärgat och fult. Det är tyvärr inget att göra åt, men tack o lov är det inte särskilt vanligt förekommande.

 

Förvara gärna dina silversmycken i en lufttät påse.

 

Skötsel sterlingsilver

 

Smycken tillverkade i sterlingsilver håller länge och är lika vackra efter flera års användning.

 

Steringsilver består av 92,5% rent silver och resten är andra metaller såsom t ex koppar.

 

Sterlingsilver tappar inte färgen men kan däremot oxidera/missfärgas av sulfider i luften. Detta poleras lätt bort med silverputs som finns att köpa i vanliga guldsmedsaffärer men det finns också alternativ till silverputsen, t ex ketchup. Applicera lite ketchup på en putsduk och putsa silversmycket med den. Det går lika bra med et bit av ett lakan eller liknande om du inte har en putsduk. När du putsat silvret rent sköljer du av det med vatten för att sedan efterpolera med en torr trasa för att få en fin lyster.

 

Silver mår bra av att användas och du behöver inte bli ledsen om du råkar smårepa silvret för det jämnas ut med tiden.

 

De allra flesta nickelallergiker kan använda smycken i Sterling silver.